Najczęściej kupowane

  • Darmowa
    Wysyłka

    Palenisko ogrodowe o wymiarach 70 x 70 cm jest profesjonalnym produktem, który idealnie sprawdza się w ogrodzie jako źródło ciepła oraz światła. Produkt prezentuje się perfekcyjnie w połączeniu z innymi produktami, jak też samo kute wkomponuje się idealnie w ogród. Funkcjonalny kształt misy paleniska uniemożliwia rozprzestrzenienie się palonego drewna.

    328,41 zł
  • Darmowa
    Wysyłka

    Prezentowany wok/patelnia wyprodukowany jest z dbałością o detale. Idealnie komponuje się z trójnogiem tworząc w całości zestaw cieszący niejedno oko. Wok/patelnia wykonany jest z stalowych materiałów dzięki czemu z pewnością posłuży przez długie lata.

    232,50 zł
  • Darmowa
    Wysyłka

    Pojemne palenisko ogrodowe to nowoczesny produkt umożliwiający rozpalenie ognia w wybranym miejscu i o dowolnej porze roku. Metalowa misa jest odporna na działanie wysokich temperatur co ma duży wpływ na jej wytrzymałość. Dodatkową zaletą jest możliwość wygaszenia ogniska za pomocą pokrywy.

    579,40 zł
  • Darmowa
    Wysyłka

    Przy pomocy naszego paleniska ogrodowego Twój ogród zyska na stylu, estetyce i charakterze. W wysoko osadzonej misie można z łatwością rozpalić ogień bez potrzeby szukania odpowiedniego gruntu. Stal z jakiej wykonany jest produkt doskonale sprawdza się w kontakcie z wysokimi temperaturami.

    343,17 zł

Kociołek węgierski - przepis na tradycyjny gulasz w kociołku

Kociołek węgierski - przepis na tradycyjny gulasz w kociołku

Gulasz to najsłynniejsze danie węgierskie na świecie, niemalże narodowy symbol tego kraju. Danie te przyrządzane jest z podstawowych składników, takich jak mięso, papryka i warzywa korzenne oraz najsłynniejszej przyprawy na Węgrzech: papryki. Gulasz można przygotować zarówno z wołowiną, jak i wieprzowiną, jednak tradycyjnie w przepisie widnieje wołowina. Pierwotnie było to sztandarowe danie pasterzy na węgierskiej nizinie, którzy żyli w koczowniczy sposób i wszystko gotowali w kociołku węgierskim.

Jak zrobić gulasz w kociołku na ognisko? - najważniejsze zasady

Tradycyjny węgierski gulasz jest doskonałym przykładem tego, jak kilka prostych składników, odpowiednio ugotowanych w kociołku węgierskim może dać niesamowity smak. Choć istnieje wiele odmian węgierskiego gulaszu i każdy kucharz robi go trochę inaczej, to istnieje pewien tradycyjny i autentyczny przepis z serca Węgier.

Tradycyjnie gulasz powstaje w specjalnym kociołku węgierskim, który świetnie rozprowadza ciepło, przez co idealnie gotuje wszystkie składniki i nadaje niesamowitego smaku. Różne regiony Węgier mają różne sposoby na przygotowywanie gulaszu, jednak pewne zasady są niezmienne - żadnej mąki, wina czy śmietany. Czasami gulasz węgierski podaje się z ziemniakami, czasami z makaronem jajecznym.

Węgierski gulasz w węgierskim kociołku - co będzie potrzebne?

Chcąc przyrządzić tradycyjny gulasz węgierski powinniśmy zacząć od podstaw. Niezbędny do tego celu będzie kociołek węgierski. Warto zaopatrzyć się w taki węgierski kociołek, będzie on przydatny do przygotowywania wielu innych dań, zarówno w kuchni jak i nad ogniskiem. Do przygotowania gulaszu będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 4 łyżki smalcu wieprzowego (ewentualnie oleju roślinnego)

  • 1 duża cebula grubo poszatkowana

  • 1,5 łyżeczki zmielonego kminku, 2 łyżeczki mielonego pieprzu, 2,5 łyżki stołowej węgierskiej papryki (głównie słodkiej i odrobiny ostrej), 2 liście laurowe, 2 szklanki bulionu wołowego, 5 ząbków czosnku, natka pietruszki, sól do smaku

  • 1 kilogram łopatki wołowej

  • 2-3 pomidory pokrojone w kostkę, 2 papryki, 2-3 marchewki i pietruszki w plastrach, 1 mały seler pokrojony w kostkę, pół kilo ziemniaków w kostce

  • 4-5 filiżanek gorącej wody

Jak ugotować gulasz w węgierskim kociołku

W  kociołku węgierskim stop smalec. Gdy stanie się płynny, dodaj cebulę i podsmażaj, aż do momentu, kiedy się zarumieni. Często mieszaj, aby się nie przypaliła. Dodaj kminek, pieprz i liście laurowe i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij kociołek z ognia i dosyp papryki. Odstaw kociołek na ognisko i pamiętaj o częstym mieszaniu, gdyż spalona papryka ma gorzki smak. Dodaj pół szklanki bulionu wołowego i gotuj 5 minut. Następnie dodaj kostki wołowe i czosnek. Dobrze wymieszaj, aż każdy kawałek zostanie pokryty paprykowym sosem. Zmniejsz temperaturę do średniej (czyli skróć łańcuch, na którym wisi kociołek nad ogniskiem) i gotuj przez 2-3 minuty lub do momentu, w którym kostki wołowiny zaczną się brązowieć. Dodaj pomidory, paprykę i pozostałą część bulionu. Teraz pozostaje już zawiesić lub ustawić kociołek dość wysoko nad ogniem i gotować gulasz przez ok. 1,5 godziny. Pilnuj swojego dania i mieszaj od czasu do czasu. Twój gulasz powinien być gotowy. Gotowanie w kociołku węgierskim nie jest takie trudne, wystarczy trochę wprawy.

Kociołek węgierski - co jeszcze się przyda

Korzystanie z kociołka węgierskiego i gotowanie w nim nad ogniskiem jest dużo prostsze, jeśli posiada się grill na trójnogu. Zdecydowanie ułatwia to  przygotowanie tradycyjnego gulaszu i każdej innej potrawy z kociołka węgierskiego. Warto nauczyć się gotowania w kociołku na ognisko, gdyż żeliwo nadaje wyjątkowy posmak potrawom, a dym z ogniska przyprawia je niesamowitym aromatem. Smak potraw przygotowanych na ognisku nie może się równać z niczym innym!

Programy o remontach w Home TV i Xtreme TV

CYFRA.TV ® | Ocena 4.8 ★★★★★ 149 głosów

Firma MWE Networks pokaże w swoich kanałach Home TV i Xtreme TV program o remontach w domach widzów "Remont na 5+", do tej pory zmagania architektów i budowlańców emitowane były na kanale Tele5, MWE Networks wyprodukuje również nowe odcinki tego programu, które zobaczymy w połowie bieżącego roku. Programy budowlane to teraz bardzo popularny format w polskich kanałach telewizyjnych, możemy je oglądać na kanałach HGTV, Canal+ Domo, TVN Style, wszystkie należą do grupy Discovery TVN posiadającej jedną z największych kolekcji kanałów tematycznych oraz udziały w płatnej telewizji satelitarnej Canal+. Oprócz standardowej telewizji wspomniana grupa medialna oferuje serwisy streamingowe Player oraz Canal+ Online dostępne wyłącznie przez internet.

Serwisy streamingowe nie oferują tak wiele kanałów jak odbiorniki cyfrowe podłączone do anten satelitarnych, różnice sięgają nawet kilkudziesięciu programów, nie wspominając już o kanałach zagranicznych, których na satelicie jest kilkaset. Sieć internetowa nie jest z gumy i gdyby zacząć oferować takie same ilości kanałów jak w telewizji rozsiewczej to doprowadzimy do spowolnienia wszystkich serwerów. Ostatnio operator satelitów Hotbird znajdujących się na pozycji 13E czyli tam gdzie są umieszczone wszystkie polskie kanały telewizyjne (z wyjątkiem TV Trwam, która nadaje z Astry 19.2E) umieścił na orbicie nowe modele swojej floty satelitarnej, sygnał na terenie Polski poprawił się o wartość 1-2 dB co zapewni abonentom Polsat i Canal+ większy margines na złą pogodę oraz daje możliwość na montaż anten satelitarnych o mniejszych rozmiarach niż standardowe 80 cm.

Zapomnieliśmy o najbardziej znanym programie remontowym czyli "Totalne Remonty Szelągowskiej" nadawanym na ogólnodostępnym kanale TVN (można go odbierać przez zwykłą antenę szerokopasmową z cyfrowej telewizji naziemnej), seria jest produkowana już od wielu lat i cieszy się ogromną popularnością wśród polskich widzów, w konkurencyjnej stacji Polsat istnieje podobny program o nazwie "Nasz Nowy Dom" ale tam ostatnio zmieniła się prowadząca. Dzięki wszystkim wymienionym programom ludzie w naszym kraju zobaczyli, że budownictwo nie musi być siermiężne, niewielkim kosztem można budować ładne pomieszczenia o ponadczasowym wyglądzie. Telewizja nie musi być tylko rozrywką ale może przekazywać wiele cennych informacji oraz uczyć jak zdobyć wiele nowych umiejętności.

Data aktualicji strony:

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Szeroka gama produktów

14_dni_zwrotu.png

14 dni na zwrot towaru

darmowa_dostawa.png

Szybka dostawa

opinie.png

99% pozytywnych opini