Gotowanie to Twoja pasja i w przygotowywanie nowych potraw zawsze wkładasz dużo serca? Jeżeli na co dzień lubisz rozpieszczać domowników popisowymi daniami, to na pewno również podczas grilla w ogrodzie chciałbyś zaskoczyć ich wymyślnym jadłospisem. Szukasz ciekawych kulinarnych inspiracji, które mógłbyś wykorzystać podczas gotowania na wolnym powietrzu? Sprawdź poniższe przepisy i przygotuj się na niesamowite smakowe doznania. Zaproś rodzinę i przyjaciół na przyjęcie w plenerze i zaserwuj potrawy godne najlepszego szefa kuchni.
Ślimaczki z polędwicy
Bogato zastawiony stół w czasie grilla to gwarancja długiej i udanej zabawy. Oryginalną przekąską, która na pewno zasmakuje Twoim gościom mogą być wymyślne szaszłyki z polędwicą zawiniętą w formie ślimaczków. Wbrew pozorom to danie nie jest trudne w przygotowaniu. Jednak, by zacząć potrzebujesz takich składników jak:
polędwica wieprzowa,
cukinia,
kolorowa papryka – żółta i czerwona,
sól i pieprz.
Polędwicę natnij wzdłuż, ale nie do końca, tak by móc ją rozłożyć i rozbić na grubość 1 cm. Naszykowane w ten sposób mięso posyp solą i pieprzem. Dalej przygotuj warzywa – cukinię pokrój obieraczką na cienkie plasterki, natomiast paprykę pokrój w słupki. Rozłóż je na całej powierzchni polędwicy i następnie zwiń w rulon, który następnie pokrój w plastry o grubości 2 cm. Gotowe „ślimaczki” nabij na patyczki, połóż na ruszt i piecz ok. 10 minut.
Szparagi z boczkiem
Czas na ekspresowe danie, a właściwie przystawkę, która może być dobrym wstępem do głównego dania. Nie ma to jak potrawy, których przyrządzenie zajmie Ci nie więcej niż 15 minut, a do takich z powodzeniem można zaliczyć szparagi podane z wędzonym boczkiem. Na wstępie pamiętaj o tym, aby szparagi podgotować przez kilka minut w osolonej wodzie, dzięki temu staną się bardziej miękkie.
Kolejny krok to owinięcie szparagów plastrami wędzonego boczku, ale pamiętają, że na każdy szparag przypada jeden plaster mięsa. Tak „udekorowane” będą wspaniale wyglądać na talerzu, a przede wszystkim zasmakują Twoim gościom. Szparagi opiekaj na ruszcie do momentu kiedy boczek nabierze ładnego rumianego koloru.
Aromatyczna karkówka w ziołach
Masz zamiar podać na swoim grillu danie dedykowane prawdziwym smakoszom mięsa? Sprawdzonym i lubianym pomysłem jest soczysta karkówka, która wcześniej została zamarynowana w ziołach. Na początek pokrój mięso w plastry i by stało się kruche, rozbij je delikatnie tłuczkiem. Każdy z kawałków dopraw solą i pieprzem. Charakterystycznego smaku nada karkówce marynata, którą możesz zrobić z wielu aromatycznych ziół.
Produkty, które potrzebujesz do marynaty to:
musztarda – 2 łyżki,
masło – 1 łyżka,
olej – 3 łyżki,
czosnek – 4 ząbki,
natka pietruszki,
świeża bazylia,
świeże, ewentualnie suszone, oregano,
sól i pieprz.
Wszystkie składniki wrzuć do wysokiego pojemnika i blenduj aż uzyskasz pastę o aksamitnej konsystencji. Następnie posmaruj nią plastry karkówki z obu stron. Warto tą czynność wykonać dzień przed planowanym grillem, by mięso bardzo dokładnie przeniknęło zapachem i smakiem marynaty. Smacznego!
0f3591ce6e https://wakelet.com/wake/65GBeDw5j43HQoa8Q-r68
https://wakelet.com/wake/nM_tzY8TOKYgSvqGdRxdr
https://wakelet.com/wake/XPigR3MZG6GzyKttJvQ3Q
https://wakelet.com/wake/pxbM3SHBS5BJGTW6ohLb5
https://wakelet.com/wake/ZlnGAiJ4JJvnK5a447T0E
https://wakelet.com/wake/vBilsV2u1S3i7RubsbIfL
https://wakelet.com/wake/tNYXgPcRG-uP6uqNbmcWn
https://wakelet.com/wake/QG8qQ3TGwvCecou0yB3yf
https://wakelet.com/wake/-J4CTucn0Tii_BL8Cv1HQ
https://wakelet.com/wake/Ka1_5pVq4sxNtpidQ6aZz
https://wakelet.com/wake/qf3CafDDu5eCrs84GAghl
https://wakelet.com/wake/7Z3HUSeNX4Ap-nYrHQ79H
https://wakelet.com/wake/14bKJSGTzG4dYWCFqUii7
https://wakelet.com/wake/zrCTA9R_VGA3ZEDW3kCom
https://wakelet.com/wake/L5LIrpdtiQm5jgUr-X2Ls
https://wakelet.com/wake/Cyz4XfcQJghnh6_SnQv6E
https://wakelet.com/wake/mUdsMINyoANi-FMxJWsF1
https://wakelet.com/wake/Hv4X_XQOOjmuSyAIjm1F-
https://wakelet.com/wake/H5yHL9J725NQta1uVZnQb
https://wakelet.com/wake/deesysJF2baMDKJHCfkEn