Najczęściej kupowane

  • Darmowa
    Wysyłka

    Palenisko ogrodowe o wymiarach 70 x 70 cm jest profesjonalnym produktem, który idealnie sprawdza się w ogrodzie jako źródło ciepła oraz światła. Produkt prezentuje się perfekcyjnie w połączeniu z innymi produktami, jak też samo kute wkomponuje się idealnie w ogród. Funkcjonalny kształt misy paleniska uniemożliwia rozprzestrzenienie się palonego drewna.

    328,41 zł
  • Darmowa
    Wysyłka

    Prezentowany wok/patelnia wyprodukowany jest z dbałością o detale. Idealnie komponuje się z trójnogiem tworząc w całości zestaw cieszący niejedno oko. Wok/patelnia wykonany jest z stalowych materiałów dzięki czemu z pewnością posłuży przez długie lata.

    232,50 zł
  • Darmowa
    Wysyłka

    Przy pomocy naszego paleniska ogrodowego Twój ogród zyska na stylu, estetyce i charakterze. W wysoko osadzonej misie można z łatwością rozpalić ogień bez potrzeby szukania odpowiedniego gruntu. Stal z jakiej wykonany jest produkt doskonale sprawdza się w kontakcie z wysokimi temperaturami.

    343,17 zł
  • Darmowa
    Wysyłka

    Pojemne palenisko ogrodowe to nowoczesny produkt umożliwiający rozpalenie ognia w wybranym miejscu i o dowolnej porze roku. Metalowa misa jest odporna na działanie wysokich temperatur co ma duży wpływ na jej wytrzymałość. Palenisko przyda się w każdym ogrodzie do przygotowywania potraw oraz jako źródło światła i ciepła.

    432,96 zł

Grillowanie warzyw - jak grillować warzywa na grillu ogrodowym?

Grillowanie warzyw - jak grillować warzywa na grillu ogrodowym?

Nie tylko mięso można wrzucić na ruszt do grilla ogrodowego. Grillowanie warzyw to kluczowy element zdrowego grillowania! Grillowane warzywa cudownie smakują i pieką się o wiele szybciej niż mięso. Co więcej, nie musisz obawiać się, że będą w środku surowe tak jak w przypadku steku, kurczaka czy hamburgera. W większości przypadków można stwierdzić, czy warzywa są gotowe, tylko patrząc na nie. Oto kilka wskazówek dotyczących grillowania warzyw na grillu!

Jak grillować warzywa? - najważniejsze zasady

Aby warzywa były aromatyczne i miękkie, trzeba je dobrze przygotować i pilnować podczas grillowania, by się nie przypaliły. Oto wskazówki, jak to zrobić:

  • Pokrój większe warzywa (takie jak bakłażany, cukinie czy cebule) na mniejsze kawałki, np. plasterki. Im większa powierzchnia warzywa, która dotyka rusztu na grill, tym więcej pysznego smaku zyskają. Kawałki powinny być wystarczająco duże, tak aby nie spadały między kratki.

  • Włóż pokrojone warzywa do torby czy woreczka, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz, aby je zamarynować.

  • Małe warzywa, takie jak pomidorki koktajlowe, najlepiej nadziać na szaszłyki.

  • Grilluj na średnim ogniu, aby nie spalić warzyw.

  • Uważnie obserwuj swoje warzywa. Czas grillowania warzyw może być różny, na ogół są one delikatniejsze niż mięso. Twardsze warzywa, takie jak ziemniaki, będą musiały na ogniu spędzić więcej czasu.

Grillowanie warzyw - odpowiednia temperatura

Jeśli używasz grilla ogrodowego, zmierz temperaturę, trzymając rękę ok. 10 cm nad grillem i licz, jak długo udaje Ci się utrzymać tak dłoń. Jeśli jest to 4-5 sekund, to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Można więc wykładać warzywa na ruszt i zaczynać grillowanie.

Jak korzystać z patyków do szaszłyków

Patyki do szaszłyków czy metalowe szpikulce są pomocne przy grillowaniu mniejszych warzyw. Zapobiegają one spadaniu warzyw z kratek i ułatwiają ich obracanie. Szpikulce ze stali nierdzewnej są najlepsze do grillowania, ponieważ są mocne, nadają się do wielokrotnego użytku i można je łatwo przełożyć. Zachowaj ostrożność podczas podawania jedzenia bezpośrednio ze szpikulców, ponieważ metal bardzo mocno się nagrzewa i łatwo jest się poparzyć.

Przygotowanie warzyw na grilla ogrodowego

Warzywa można przygotować na różne sposoby. Oto kilka porad jak to zrobić, by były smaczne a grillowanie na grillu ogrodowym było wygodne i przyjemne.

  • Bakłażan - pokrój go na ok. 2 cm plastry, a później posmaruj oliwą z oliwek lub octem balsamicznym, posól i grilluj przez około 5 minut z każdej strony.

  • Szparagi - odetnij twarde końce szparagów, wrzuć je do miski, wymieszaj w oliwie z oliwek z solą i grilluj przez 4- 5 minut. Rozłóż je w poprzek rusztów, aby zapobiec ich spadaniu.

  • Cebula - słodkie cebule są świetne do grillowania, podobnie jak czerwone cebule. Obierz je, pokrój w plastry o 2-3 cm grubości, obtocz w oliwie z oliwek i gruboziarnistej soli i grilluj przez 2 do 3 minut, a następnie obróć i ponownie grilluj przez 2-3 minuty. Warto wcześniej nadziać je na patyczek do szaszłyków.

  • Papryka - usuń nasiona ze środka papryk i pokrój je na części. Skrop je olejem i grilluj 5 minut z każdej strony.

  • Pomidory - pomidorki koktajlowe grilluj w całości przez 3-4 minuty. Obracaj je często, aby mogły równomiernie się zarumienić. Pomidory śliwkowe przekrój na pół, usuń nasiona i grilluj 4 minuty z każdej strony.

  • Ziemniaki - najlepiej jest je grillować w folii. Weź duży kawałek srebrnej folii i dokładnie owiń ziemniaki. Możesz je grillować w skórce! Grilluj ok. 20 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.

Grillowanie warzyw na grillu ogrodowym to świetny sposób na wydobycie ich niesamowitego smaku i karmelizowanych nut, które pojawiają się dopiero w procesie pieczenia ich nad ogniem. Jest to też dobra odmiana dla tradycyjnego grilla z kiełbaskami.

2666 Comments

    • Avatar
      Ha Montoney
      cze 25, 2020

      Hello there, I discovered your site via Google while looking for a comparable matter, your site got here up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.Hi there, just changed into alert to your blog thru Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I'll be grateful if you happen to proceed this in future. Many people can be benefited from your writing. Cheers!zhehuidai

      • Avatar
        Dakix
        gru 15, 2020

        Pilihlah perusahaan jasa SEO profesional yang memberi garansi peringkat pada website Anda di Google Indonesia.

        • Avatar
          sty 22, 2024

Mania grillowania w telewizji satelitarnej

Ocena 4.7 ★★★★★ 101 głosów

Znany amerykański szef kuchni Bobby Flay zademonstruje przepisy i swoje umiejętności w zakresie grillowania mięsa oraz warzyw w programie "Mania Grillowania z Bobbym Flayem", seria trzynastu odcinków będzie emitowana na kanale Food Network dostępnym z anten satelitarnych Canal+ oraz Polsat. We wszystkich odcinkach, Bobby będzie zapraszał gości aby pochwalili się własnymi patentami na na udane Barbecue w ogrodzie. Jeśli jeszcze z jakiegoś powodu nie mamy dostępu do kanału Food Network, zafundujmy sobie montaż anteny satelitarnej z dekoderem cyfrowym 4K a cała nasza rodzina będzie mogła oglądać kilkadziesiąt programów kulinarnych, sportowych, filmowych, muzycznych oraz informacyjnych. Otrzymamy też coś czego nie ma w żadnej kablówce, kilkaset kanałów zagranicznych z całego świata, nasze dzieci będą mogły uczyć się języków obcych oglądając programy popularnonaukowe i historyczne.

Gdzie taką antenę możemy umieścić, najwięcej osób montuje satelitę na kominie, część też decyduje się na przykręcenie do ściany od strony południowej (tylko z tej strony świata złapiemy sygnał), czasami też widuje się anteny na balkonach, nie jest to może ładne rozwiązanie ale bardzo praktyczne, w zimie łatwo oczyścimy wszystkie elementy ze śniegu oraz lodu a w przypadku wystąpienia usterki, instalator będzie miał łatwy dostęp. Co do wielkości anteny to ogólnie im większa tym lepsza, najbardziej optymalnym rozmiarem jest 80-90 cm oraz dobrej jakości konwerter szerokopasmowy (Single, Twin) lub Unicable, aby długo wytrzymał wybierzmy coś z oferty znanych firm, Inverto, Televes, Technisat, oszczędność kilkudziesięciu zł spowoduje, że za dwa lub trzy lata będziemy wymieniać na nowy.

Wspomnieliśmy wcześniej o dzieciach, dla nich (i nie tylko) powstała specjalna usługa o nazwie "multiroom", są to dodatkowe dekodery w ramach tej samej umowy o abonament telewizyjny, za każdy płacimy dodatkowo między 10 zł a 20 zł miesięcznie i na każdym mamy ten sam pakiet programowy, cena uzależniona jest od modelu dekodera, najtańsze są dekodery HD bez funkcji nagrywania a najdroższe to modele 4K z odłączanym dyskiem twardym HDD służącym do rejestracji programów telewizyjnych. Decydując się na "multiroom" musimy poprowadzić od anteny tyle kabli koncentrycznych ile planujemy telewizorów w całym domu, do tego konwerter też musi spełniać warunki do obsługi większej ilości dekoderów a nie tylko jednego. W takiej konfiguracji lepiej wezwać dobrego fachowca, który wykona nam taką instalację od początku do końca.

Data aktualicji strony:

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

gama_produktow.png

Szeroka gama produktów

14_dni_zwrotu.png

14 dni na zwrot towaru

darmowa_dostawa.png

Szybka dostawa

opinie.png

99% pozytywnych opini